Historie

In 1946 werd het initiatief genomen tot het oprichten van een alternatieve Raad van Elf. Bij gebrek aan fatsoenlijke kostuums werden de jassen binnenstebuiten gedraaid.

Tijdens de café-rondgang in het eerste jaar belande de toen nog naamloze vastelaovesvereniging in een café in Asenray. Toen men door de kasteleinsvrouw van een glaasje bier voorzien was, liep er opeens een grote zwarte kater door de zaak.

Een van de leden van de Raad riep toen enthousiast, wij noemen ons „de Katers“. Maar nu het mooiste, datzelfde lid van de Raad pakte de Kater op en begon hem te aaien, terwijl een ander raadslid de Kater in zijn staart kneep. Wat deed die Kater toen, hij plaste het pak van het betreffende raadslid helemaal nat. Toen stond de naam van de vastelaovesvereniging uit Neel zeker vast; VV de Katers.

Na de bevrijding was er geen geld voorhanden,maar wat begon als een lolletje werd een jaar later, in 1947, werkelijkheid,

Een echte Raad van Elf werd opgericht. Mutsen, mantels en pakken waren nog niet voorhanden, de eerste mantels werden in 1948 gemaakt, het eerste ‚Prinsepak‘ was een clownspak. Later werden er mutsen in Duitsland gekocht en trokken de Katers er, met paard en kar, geuniformeerd op uit.

In de loop der jaren groeide de organisatie en werd de presentatie naar buiten steeds beter. Aktiviteiten van de Katers zoals ‚de Boerebal‘ en de ‚Bontje Aovende‘ trokken veel publiek van heinde en verre. Inmiddels zijn de Katers uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde vereniging binnen de Roermondse gemeenschap. Sinds het jaar 1987 vindt er een liedjesavond plaats in Maasniel met de verkiezing van de jaarlijkse Vastelaovessjlager. De eerste in het rijtje winnaars was Jacques Verkoulen met het Liedje ‚Eine Kater‘ geschreven door Harrie Bonné (ook uit Maasniel). Van de latere winnaars en/of deelnemers zijn er meerdere doorgedrongen tot de finale van het LVK.

De geschiedschrijving van VV de Katers is vastgelegd in het Jubileumboek uit 1991, daarna zijn al de escapades van de Katers na te lezen in de jaarlijks verschijnende Vastelaovesgezet KlassjeNeel, een behoorlijk boekwerk dat in Neel ruimschoots de aandacht krijgt.